Class 8 | Science | Complete Answer Key Chapter 3: Health – The Ultimate Treasure

 

Section A: Multiple Choice Questions — Answers (1 Mark Each)

1. As per the WHO, health is a state of complete _______ well-being.

(a) Physical (b) Physical and mental (c) Physical, mental and social (d) Mental only

Answer: (c) Physical, mental and social

2. Which of the following is NOT a communicable disease?

(a) Measles (b) Diabetes (c) Chickenpox (d) Typhoid

Answer: (b) Diabetes

3. Disease-causing organisms are called:

(a) Vectors (b) Pathogens (c) Antibodies (d) Antibiotics

Answer: (b) Pathogens

4. Which organism causes malaria?

(a) Bacteria (b) Virus (c) Protozoa (d) Worm

Answer: (c) Protozoa

5. Insects that spread pathogens from an infected person to a healthy person are called:

(a) Hosts (b) Vectors (c) Carriers (d) Parasites

Answer: (b) Vectors

6. The first vaccine in the world was discovered by:

(a) Alexander Fleming (b) Edward Jenner (c) Louis Pasteur (d) Robert Koch

Answer: (b) Edward Jenner

7. Edward Jenner's vaccine gave protection against:

(a) Polio (b) Smallpox (c) Measles (d) Tuberculosis

Answer: (b) Smallpox

8. Penicillin, the first antibiotic, was discovered by:

(a) Edward Jenner (b) Alexander Fleming (c) Kamal Ranadive (d) Maharaj Kishan Bhan

Answer: (b) Alexander Fleming

9. Antibiotics are effective against:

(a) Viruses (b) Bacteria (c) Protozoa (d) All pathogens

Answer: (b) Bacteria

10. The traditional Indian practice of using material from a smallpox sore to build immunity was called:

(a) Ayurveda (b) Variolation (c) Vaccination (d) Immunisation

Answer: (b) Variolation

11. What a person feels, such as pain or tiredness, is called a:

(a) Sign (b) Symptom (c) Disease (d) Vector

Answer: (b) Symptom

12. Something that can be seen or measured, such as fever or rash, is called a:

(a) Symptom (b) Sign (c) Pathogen (d) Vector

Answer: (b) Sign

13. Diseases caused due to lack of specific nutrients in the diet are called:

(a) Communicable diseases (b) Deficiency diseases (c) Chronic diseases (d) Vector-borne diseases

Answer: (b) Deficiency diseases

14. Diseases that persist for more than three months are called:

(a) Acute diseases (b) Chronic diseases (c) Communicable diseases (d) Deficiency diseases

Answer: (b) Chronic diseases

15. Which of the following is an example of a non-communicable disease?

(a) Cholera (b) Cancer (c) Hepatitis A (d) Dengue

Answer: (b) Cancer

16. Kamal Ranadive's biomedical research mainly focused on the link between cancer and:

(a) Vaccines and antibiotics (b) Hormones and certain viruses (c) Vectors and pathogens (d) Diet only

Answer: (b) Hormones and certain viruses

17. Maharaj Kishan Bhan played a key role in developing the:

(a) Smallpox vaccine (b) Rotavirus vaccine (c) Penicillin (d) Insulin

Answer: (b) Rotavirus vaccine

18. Which index helps us know how clean the air is?

(a) BMI (b) Air Quality Index (AQI) (c) GDP Index (d) WHO Index

Answer: (b) Air Quality Index (AQI)

19. Cholera and typhoid mainly affect the:

(a) Lungs (b) Liver (c) Intestine (d) Skin

Answer: (c) Intestine

20. Tuberculosis (TB) mainly affects the:

(a) Intestine (b) Lungs (c) Skin (d) Liver

Answer: (b) Lungs

21. Hepatitis A mainly affects the:

(a) Lungs (b) Liver (c) Intestine (d) Blood

Answer: (b) Liver

22. Ascariasis (roundworm infection) is caused by:

(a) Bacteria (b) Virus (c) Worms (d) Protozoa

Answer: (c) Worms

23. Dengue fever is also known as:

(a) Break bone fever (b) Yellow fever (c) Scarlet fever (d) Typhoid fever

Answer: (a) Break bone fever

24. The natural ability of the body to fight diseases is known as:

(a) Immunisation (b) Immunity (c) Vaccination (d) Antibiotic resistance

Answer: (b) Immunity

25. Protection developed in the body after exposure to a pathogen or a vaccine is called:

(a) Natural immunity (b) Acquired immunity (c) Passive immunity (d) Innate immunity

Answer: (b) Acquired immunity

26. Bacteria that survive and multiply despite treatment with a given antibiotic show:

(a) Immunity (b) Antibiotic resistance (c) Vaccination

(d) Acquired immunity

Answer: (b) Antibiotic resistance

27. Which of these is a traditional medicine system used in India?

(a) Allopathy (b) Ayurveda (c) Homeopathy only (d) None of these

Answer: (b) Ayurveda

28. As per WHO, the three aspects of health are physical, mental and:

(a) Financial (b) Social (c) Spiritual (d) Educational

Answer: (b) Social

29. Which of the following diseases spreads mainly through contaminated water?

(a) Chickenpox (b) Cholera (c) Measles (d) Common cold

Answer: (b) Cholera

30. A tetanus shot, given after an injury, contains:

(a) A live bacterium (b) An inactivated bacterial toxin (c) An antibiotic (d) A vitamin

Answer: (b) An inactivated bacterial toxin

Post a Comment

0 Comments